Rozhovor s Janem Adamcem: Letecká show 2014

27. dubna 2014

V termínu 19. – 22. června 2014 proběhne na letišti Aeroklubu Chotěboř letecká show, dětský den a v letošním ročníku nově i mistrovství České Republiky v letecké akrobacii letounů.
Program celé události je velmi nabitý a přiláká na letiště v Chotěboři piloty světového formátu s jedněmi z nejvíce technicky vyspělých sportovních letounů současnosti. Letecká show v neděli 22. června nabídne průřez celou historií letectví. Návštěvníci budou mít možnost vidět letouny z první světové války, letouny, které stály na pozadí všech důležitých událostí novodobé historie, ale i letouny, které stojí na vrcholu techniky v současné moderní společnosti.

Aeroklub Chotěboř již několik let pořádá letecké show pro veřejnost ze širokého okolí. Letiště zároveň žije inovativním duchem, v posledních letech zde byla vystavěna nová věž pro dispečery letového provozu, upraven povrch dráhy, na letišti se budují nové hangáry a letectví v Chotěboři má před sebou jistě slibnou budoucnost.

Požádali jsme o rozhovor jednu z předních osobností letectví v Chotěboři – pana Jana Adamce, člena reprezentace České Republiky v letecké akrobacii a zároveň manažera letecké show v Chotěboři. Jak on vidí budoucnost letiště v Chotěboři, jaké jsou plány na červnovou leteckou show a co vše na letišti v minulosti proběhlo, se můžete dočíst v rozhovoru níže.

Bez názvu

@Dobrý den pane Adamec, na úvod jistě musím položit otázku, co vlastně, pro návštěvníky, Aeroklub Chotěboř na červen letošního roku chystá?

Dobrý den, vzhledem k tomu, že minulé ročníky můžeme označit za úspěšné, není jednoduché každoročně zvyšovat atraktivitu akce, ono v podstatě ani není jednoduché ji udržet. Vše je závislé na přízni sponzorů a reklamních partnerů…. V letošním roce nám pomohlo rozhodnutí Českého aeroklubu o přidělení pořadatelství „Otevřeného mistrovství ČR v letecké akrobacii letounů“ právě nám, chotěbořskému aeroklubu. Již celý týden před mistrovstvím budou moci chotěbořáci sledovat na obloze při tréninku a od čtvrtka 19. června i při soutěžích, ty nejlepší akrobaty z republiky. Vzhledem k této vrcholné soutěži, která proběhne od čtvrtka 19. června do soboty 21. června se bude tradiční dětský den a letecká show konat v letošním roce až v neděli 22.6. Již teď mohu prozradit, že celým dnem bude provázet bavič Zdeněk Izer a kromě mnoha dětských atrakcí bude připraveno mnoho zajímavého pro rodiče, osobně si myslím, že velmi zajímavá podívaná bude na odhoz osobního automobilu z vrtulníku a následná ukázková akce HZS…

@ Existuje nějaký prostředek, kde mohou návštěvníci před samotnou leteckou show sledovat, jak se program vyvíjí a jaké jsou připravované novinky?

Jako v každém roce, již teď jsou aktivní stránky www.airshowchotebor.cz na kterých mohou návštěvníci sledovat vývoj příprav a programu.

@ Mluvil jste o mistrovství České Republiky v letecké akrobacii. Vy máte jistě s podobnými závody bohaté zkušenosti, jak bude tato událost v Chotěboři probíhat?

Každý letecký akrobat má svoje „hřiště“ v tzv. boxu, což je krychle o hraně 1000 metrů umístěná ve vzduchu. Na zemi je vytýčena plachtami, které pomáhají závodníkům udržet se v tomto prostoru. Soutěží se ve čtyřech kategoriích, Sportsmen – kategorie nejmladších a nejméně zkušených akrobatů, nebo též kategorie méně výkonných akrobatických strojů, Intermediate – zde létají již zkušenější piloti a mohou létat i na akrobatických speciálech, je zde omezení co se týče zařazovaných prvků – ty nejsložitější se v této kategorii nepoužívají. Advanced – to je již TOP kategorie, zde se již může létat na těch nejvýkonnějších strojích a používat celou škálu prvků, jsou zde však omezení některých kombinací některých nebezpečnějších prvků ve figurách a ve spojování těchto figur. Unlimited – to je dnes již profi kategorie, ve které létají ti nejlepší na světě, zde se lítá již vše bez jakéhokoliv omezení.Po zahajovacím briefingu, kdy se vylosuje startovní pořadí pro první disciplínu, se začne létat první program, což je povinná sestava. Povinná sestava je vyhlášena pro každou kategorii zvlášť a kopíruje úroveň dané kategorie, všichni závodníci v kategorii létají stejnou sestavu a mohou ji od jara trénovat. Další sestavou je volná sestava, tu si kreslí podle příslušných pravidel každý závodník sám a rovněž ji může trénovat. Pak následují již tajné sestavy, které jsou prubířským kamenem akrobata, nemohou se trénovat a mohou být zveřejněny max. 4 hodiny před letem prvního závodníka. Všechny závodníky bude hodnotit sedmičlenný rozhodčovský sbor, v jehož řadách zasednou mimo jiné i bývalí akrobaté zvučných jmen jako Petr Jirmus, Stano Bajzik a Jiří Duras..

@ Jak velikou očekáváte účast pilotů? Existují nějaká omezení – například věku nebo jejich výkonnosti?

Vzhledem k tomu že jde o první akrobatickou soutěž pořádanou v Chotěboř předpokládám účast cca 30 pilotů, překvapením může být účast některých zahraničních pilotů. Věkové omezení neexistuje ani směrem dolu ani nahoru, piloti dle své výkonnosti jsou rozděleni do čtyř kategorií, jak jsme psali výše.

@Budou i tyto závody otevřené pro veřejnost?

Samozřejmě! Soutěží se ve výškách od 100 ma nad zemí až do 1600 m nad zemí v případě kategorie Sportsmen, letadla budou viditelná a i slyšitelná až z Chotěboř. Ale kdo bude chtít nasát tu pravou atmosféru mistrovství může se přijet podívat do prostor Aeroklubu na letiště Počátky, vstupné po dobu soutěže se vybírat nebude !

@ O co vlastně budou akrobatičtí piloti soutěžit?

Tak každý akrobatický pilot chce být mistrem světa nebo alespoň mistrem republiky. V prvé řadě se bude létat o tyto tituly, Pro vítěze budeme mít připraveny broušené poháry. Ale nejen pro tyto hmotné cíle piloti soutěží, akrobatických soutěží je v naší republice do roka tolik, že by se dali spočítat na prstech jedné ruky, každý pilot tedy tuto soutěž využívá jako trénink na mezinárodní mistrovství, tj mistrovství Evropy nebo světa.

@ A vyhodnocení závodů bude průběžné, nebo se uspořádá při nějaké slavnostní události?

Vyhlášení výsledků plánujeme na sobotní podvečer 21.6.2014 v 18,00 hodin, průběžné výsledky budou moci účastníci sledovat na našem webu www.airshowchotebor.cz nebo přímo na letišti .

@ V posledních čtyřech letech proběhly na letišti v Chotěboři úspěšné ročníky leteckých show. Na co se můžeme těšit v letošním roce?

Není jednoduché stále vylepšovat program. Počítáme že se v naší airshow v neděli 22.6.2014 představí novopečení mistři republiky se svými kousky, určitě je přislíbena účast armády s display vystoupením L 159 ALCA, JAS 39 Grippen a možná i C 295 CASA, efektní číslo jistě bude odhoz automobilu z podvěsu pod vrtulníkem Eurocopter, z českého leteckého ráje přiletí P 51 D Mustang, který zde již přistane a Twinbeech C45H. Jelikož se letový program teprve v současné době tvoří, doporučuji sledovat naše webové stránky kde budeme letový program aktuálně zveřejňovat.

@ Bude, při takto nabitém programu, prostor i na tradiční dětský den?

Samozřejmě ! Bude zde jako každý rok spoustu atrakcí pro děti zdarma, letošní rok očekáváme i pořádnou porci zábavy neboť celým dne nás bude provázet bavič a imitátor Zdeněk Izer.

@ Jsou tyto letecké show hitem poslední doby nebo mají na letišti v Chotěboři dlouholetou tradici?

Tradiční dětské dny sahají až do roku 1990, kdy místní Aeroklub začal tyto dny pořádat ve spolupráci s dalšími jinými organizacemi, od roku 2009 jsme začali dětský den doplňovat o letecké ukázky akrobacie, historických letounů atd. Mohu říci, že jsem v roce 2010 v žádném případě netušil do jakých rozměrů tato akce naroste.

@ A samotné létání v Chotěboři, jakou dobu zde Aeroklub působí? A vzpomněl byste si na nějaké zajímavosti z jeho historie?

Za vznikem letiště v Chotěboři se musíme přesunout do roku 1945, kdy parta nadšenců na opuštěném pozemku za zdmi hřbitova provedla první pokusné starty na pořízeném větroni. Na konci 40.let se letiště přesunulo do místa současného působiště,i když původní hangáry vyrostly na opačné straně vzletové a přistávací dráhy, než na které je můžeme najít v dnešní podobě. V roce 1951 vstoupila chotěbořská pobočka sdružení dobrovolného svazu civilního letectví do rukou Svazarmu a díky tomu létání jako branný sport začalo mít v Chotěboři zelenou. Současnou podobu vzletové a přistávací dráhy dostalo letiště až v 70tých letech a společně s dráhou byla svépomocí zbudována i provozní budova a první hangár na místě u obce Počátky, kde letiště stojí do dnes.

@ V prostorách Aeroklubu Chotěboř jsou inovace k vidění i mimo pořádané letecké show, mohl byste nám popsat, co vše se na půdě letiště v posledních letech událo?

Dnes na letišti v Chotěboři, mimo létání pro vlastní potěšení, probíhá výcvik nových zájemců o pilotní licenci a zároveň letiště slouží jako možný prostor pro potřeby integrovaného záchranného systému Na letišti stojí dva hangáry pro umístění letadel, v současné době vrcholí výstavba hangáru třetího a na letní období je naplánována stavba hangáru čtvrtého. V posledních letech byla rovněž významnou výstavba nové kontrolní věže pro dispečery letového provozu, která vznikla na základech provozní budovy a byla vybavena moderními komunikačními a meteorologickými systémy. Společně s rekultivací vzletové a přistávací dráhy, která na letišti proběhla se zvýšila kvalita nabízených služeb pro piloty letounů z různých koutů republiky, ale i mimo ni. Na letišti proběhla i modernizace systému pro uskladnění a distribuci pohonných hmot a samotného zázemí provozní budovy.

@ Řídící věž na letištích vašeho rozměru asi není obvyklá, je to tak? Dává tato stavba Aeroklubu nějaké další možnosti pro budoucí rozvoj?

Díky samotné řídící věži došlo k posílení bezpečnosti při létání v Chotěboři a těžko si dovedu představit, že by bylo možné letecké show tak, jak je pořádáme dnes, bez této věže provozovat. Takže jistě její výstavba významně přispěla k rozvoji právě leteckých show a vzhledem k tomu, že jsme zrekultivovali i vzletovou a přistávací dráhu zvýšila se celková kvalita létání v Chotěboři. Možným směrem, kterým by se díky těmto stavbám mohlo letiště ubírat, je zavedení osvětlení pro noční létání. To je však zatím vzdálená budoucnost…

Děkuji Vám za Váš čas a přeji mnoho úspěchů při pořádání leteckých show i budoucím rozvoji Aeroklubu Chotěboř.
Těšíme se s Vámi na viděnou 19. – 22. Červa 2014 na letišti v Chotěboři!

 

Partneři akce

  • https://www.airshowchotebor.cz / Rozhovor s Janem Adamcem: Letecká show 2014