Ohlédnutí za leteckou show 2012

14. dubna 2013

Ročník 2012 přinesl do Chotěboře spoustu úžasných novinek. Na letišti v Chotěboři se podařilo představit jakýsi průřez historií celého letectví. Od historického letounu Avia BH-5, který stál u zrodů letectví, když v roce 1923 vyhrál závod o cenu belgického krále, až po nejmodernější vojenské stíhačky a akrobatické speciály. Program byl opravdu nabitý, jak ten letecký, tak i dopolední program pro děti a večerní hudební vystoupení, za což patří obrovský dík i všem naším učinkujícím.

V rámci leteckého programu došlo vůbec poprvé v historii k přistání proudového letounu na půdě chotěbořského letiště, když zde v 10.30 přistál letoun L-29 Delfín. Tento letoun dostal exkluzivní povolení, aby mohl vystoupit přímo na našem leteckém dni a jeho představení rozhodně patřilo k těm nejlepším. Další velikou novinkou byl přílet letounu Sikorsky S38. Jedná se o obojživelný letoun, který je schopen přistání na souši i na vodě a jeho majitel Tom Schrade s ním severní cestou ze Spojených států Amerických přes území Grónska přilétl do Evropy, aby zde mohl vystupovat na prestižních leteckých dnech a tak je nám obrovskou ctí, že právě on se se svým letounem předvedl na našem leteckém dni.

Velice krásná byla i akrobatická vystoupení. Se svými čtyřmi Zlíny Z226 vystoupila akrobatická skupina Follow Me, jejich představení patřilo k těm nejkrásnějším, která jsme mohli během celého odpoledne vidět. Na našem letišti vystoupil i akrobatický speciál SU-31, který používají piloti české akrobatické reprezentace při soutěžích v té nejvyšší kategorii po celém světě.

Na závěr leteckého programu čekalo na příznivce letectví velice příjemné překvapení v podobě letounu Supermarine Spitfire a jeho pilota Stephena Steada. Jedná se o britský jednomístný stíhací letoun sloužící v RAF během druhé světové války. Bylo to opravdu velice nečekané představení, které celý náš letecký program nádherně zakončilo.

 

Fotografie z letecké show 2012 naleznete na  http://airfoto.jencik.net/foto89.php

Z ročníku 2012 pro Vás máme video

A vznikl i dvouhodinový film

 

Partneři akce

  • https://www.airshowchotebor.cz / Ohlédnutí za leteckou show 2012