3.díl seriálu: Jan Adamec & letecká akrobacie

05. května 2013

Bez názvu

Letecká akrobacie je extrémní sport při kterém se piloti vystaveni obrovským silám přetížení snaží v trojrozměrném prostoru při rychlostech leckdy převyšujících 400 km/hod. o přesné pohyby se stroji technicky patřícími k tomu nejlepšímu co člověk v letectví dosud vynalezl. Je to snaha o posunutí hranice lidských možností vpřed s pomocí té nejmodernější techniky. Samozřejmě je s tím spojena velká finanční náročnost tohoto sportu a riziko vyplývající z extrémní zátěže pilotů i strojů. Právě proto je letecká akrobacie celosvětově považována za královnu leteckých sportů a vzhledem k postupujícím možnostem přenosů dat a obrazu i za sport s velkou budoucností.

V naší republice má letecká akrobacie dlouhou a slavnou tradici. Česká republika v minulosti patřila mezi výrobce nejlepších sportovních letadel na světě vůbec. Naše veřejnost je zvyklá vídat špičková akrobatická vystoupení na všech tuzemských leteckých dnech. V poválečné éře získali pro naši vlast tituly absolutních mistrů světa piloti ing. Ladislav Bezák, Ivan Tuček, ing. Petr Jirmus , Martin Stáhalík a Petr Biskup.

Česká reprezentace v letecké akrobacii neztrácí krok se světem a v tomto technicky velmi náročném sportu si nadále upevňuje své historicky dobré pozice. Za posledních patnáct let piloti české reprezentace získali 62 medailí z mistrovství světa a Evropy včetně dvou titulů absolutního mistra světa a zlatého družstva z mistrovství světa a dokázali porazit piloty, kteří mají nesrovnatelně lepší ekonomické podmínky k přípravě. Zásluhou velmi efektivních tréninkových postupů a osobních obětí každého člena reprezentačního týmu Česká republika směle konkuruje velmocím jako jsou USA, Rusko, Francie, Velká Británie a SRN. Výsledky z minulých let potvrzují vysokou úroveň pilotů českého národního týmu a tím i předpoklad zisku dalších medailí v tomto ve všech směrech náročném sportu.

Pilotem, který pravidelně vystupuje na našem leteckém dni a který předvede své akrobatické umění i na letošní show je pilot chotěbořského aeroklubu Jan Adamec..

Jan Adamec se účastní aeroklubového života od svých jedenácti let, již v patnácti letech začal létat na větroních, později si udělal výcvik na motorová letadla a stále si zvyšoval kvalifikace. Zajímavostí je, že na letiště poprvé Jana Adamce přivedl pan Tomáš Holenda, bývalý starosta Havlíčkova Brodu, který patřil k vůdčím osobnostem brodského Občanského fóra a který pro Vás bude letošní leteckou show komentovat!

A jak se vlastně dostal Jan Adamec k akrobatickému létání? Tady je jeho odpověď, kterou na podobnou otázku poskytl v rozhovoru pro chotěbořský deník harry.ichotebor.cz: Musí to být splnění klukovského snu, což v mém případě bylo, a pak to taky byla u mne shoda náhod, protože jsem si původně chtěl udělat jen základní kurs,ale po akrobatických zkouškách jsem se dostal do rukou Zdeňka Poláška, to byl zalétávací pilot Moravanu Otrokovice a jeden z našich velmi dobrých akrobatů, a ten mi navrhl pokračování ve výcviku vysoké pilotáže a byl ochoten ten výcvik se mnou absolvovat. Já jsem se tomu samozřejmě nebránil a šel jsem do toho…

11IMG_1509

053

 

…nyní létá Jan Adamec v týmu reprezentace České republiky v letecké akrobacii a to přímo v nejvyšší kategorii – unlimited a má za sebou spoustu úspěchů, jmenujme úspěchy ze závodů kategorie advanced, kde v roce 2006 získal titul mistra republiky a rok předtím byl třetí na mistrovství Evropy. I tyto úspěchy mu zajistili účast ve zmíněné kategorii unlimited, což je nejvyšší možná soutěžní kategorie, ve které piloti létají na speciálních letounech bez omezení výkonu. Jan Adamec v současnosti létá na letounu Suchoi SU31M. Vývoj tohoto akrobatického speciálu nové generace byl zahájen v roce 1983, během vývoje postupně vyšla na svět typová řada akrobatických speciálů Su-26/29/31. Jako zajímavost lze uvést, že jedním z důvodů pro konstrukci nového stroje byla série katastrof reprezentantů SSSR na letounech Jak-50, při kterých piloti překročili pevnostní násobek letounu. Až do té doby se předpokládalo, že pilot není schopen snášet přetížení větší než +8g. Při závodech v nejvyšších kategoriích ovšem bylo toto přetížení překročeno a tak musel být vyvinut nový letoun, který by tento nápor vydržel. Tak vznikly speciály Suchoi, schopné zvládat přetížení až +18g.

Přijďte si vychutnat akrobatické umění Jana Adamce a dalších pilotů reprezentace České republiky v letecké akrobacii na naši leteckou show, rozhodně to bude stát za to!

..podívejte se na umění reprezentačního týmu v letecké akrobacii a nechte se jím nalákat na naši leteckou show..

Partneři akce

  • https://www.airshowchotebor.cz / 3.díl seriálu: Jan Adamec & letecká akrobacie